Her kan du se hvad der er hændt i dag eller på en bestemt dato igennem tiden

Dagen i dag...

Vælg en anden dato
Den 20. oktober

Dagens navn:
  Felicianus, biskop, fængsles af kejser Decius, men dør på vejen til Rom i år 305 efter at være blevet tortureret.

Fødselsdage:
  1822Thomas Hughes, engelsk forfatter. I 1856 udgiver han "Tom Browns skoledage", som omhandler hans egen skoletid på Rugby School. Hughes sidder i parlamentet fra 1865-1874. Han dør i 1896.
  1884Bela Lugosi, ungarsk skuespiller. Han løber hjemmefra som 11-årig og begynder at arbejde på teatret. Han er med i første verdenskrig, men sendes hjem som "mental ustabil". Efter krigen flygter han til Wien og videre til Tyskland. Efter at have indspillet et par film i Tyskland ender han i USA. I 1929 spiller han grev Dracula, en rolle, som han bliver forbundet med resten af sit liv, hvor han mest har roller i B-film. Bela Lugosi dør i 1956.
  1905Gunnar "Nu" Hansen, sportsjournalist. Han dør i død 1993.
  1934Timothy West, engelsk skuespiller og instruktør. Han spiller på scenerne i London med Royal Shakespeare Company. På TV er han bl.a. kendt for sin fortolkning af "Edward VII". I 1984 modtager han en CBE for sine fortjenester på scenen.
  1937Vigga Bro, skuespiller, instruktør og historiefortæller.
  1940Jesper Langberg, skuespiller, søn af Sigurd Langberg og broder til skuespilleren Ebbe Langberg.

Begivenheder:
  1616Thomas Bartholin, dansk læge, anatom og matematiker, der som den første beskriver menneskets lymfesystem. Medlem af matematisk fakultet ved Københavns Universitet og professor i anatomi . Han leder udarbejdelsen af Danmarks første lægelov. Desuden er han livlæge for Christian V; han dør i 1680.
  1632Christopher WrenChristopher Wren, arkitekt og astronom, Englands største arkitekt af sin tid. Efter Londons brand i 1666 laver Wren en plan for genopbygning af byen. Han designer 53 London kirker, herunder St Paul's Cathedral. "Hvis du vil finde hans minde, så se dig omkring", står der over hans grav i St Paul's Cathedral. Wren dør i 1723.
  1714Kroning af King George I. George, som er søn af Ernest, Elector af Hanover og Sophia, barnebarn af James I, vokser op ved hoffet i Hanover, inden har kommer til England for at bestige den ledige trone. George I dør i 1727 på en rejse til sit elskede Hanover, hvor han i øvrigt tilbringer mere end halvdelen af sin tid, formentlig forklaringen på, at han aldrig lærer at tale engelsk.
  1728København brænder. 2/5 af byen går til, deriblandt rådhuset, flere kirker og 1700 huse. Ca. 4000 familier bliver husvilde.
  1818USA og England aftaler, at den 49. breddegrad skal være grænse mellem Canada og USA.
  1822"'Sunday Times" udkommer for første gang i London.
  1827Slaget ved Naravino ud for den græske kyst ender med, at den forenede engelske, franske og russiske flåde fuldstændig ødelægger de tyrkiske og ægyptiske flåder.
  1847Franskmanden F.L. Beauvais åbner charcuteri-forretning i København. Han tilægges æren for at være den første, der sælger leverpostej.
  1891James Chadwick, engelsk fysiker, i 1935 modtager han nobelprisen for opdagelse af neutronen. Leder af Englands atombombeprojekt under 2. verdenskrig; Chadwick dør i 1974.
  1933Den tjekkiske regering forbyder de tyske nationale partier, der er sudetertyskernes talerør.
  1935Efter 1 år minus 1 dag ender Mao Tse-tungs 'lange march' i Nordkina. Han har ført den truede kommunistiske hær i sikkerhed for angreb fra Chiang Kai-sheks tropper efter en tur på ca 10.000 km. Undervejs vælges han til leder af kommunistpartiet.
  1944Sovjetiske og jugoslaviske tropper erobrer Beograd i Jugoslavien.
  1944Anne Frank og hendes søster Margot overføres fra Auschwitz til Belsen, hvor Anne dør i april 1945.
  1944General MacArthur vender tilbage til Philippinerne, denne gang som befrieren. Et løfte, han gav, da hans tropper måtte trække sig tilbage for japanerne. Samme dag indtager de allierede Aachen, den første tyske by på vej mod Berlin.
  1952Kenya sættes i undtagelsestilstand pga Mau-Mau aktiviteter, senere præsident Jomo Kenyatta arresteres.
  1964USA's præsident fra 1929-33, Herbert Hoover dør, 90 år gammel.
  1965Grundstenen til Danmarksskolen i Jerusalem nedlægges. Skænket af amerikanske jøder til minde om jødetransporterne over Øresund i oktober 1943.
  1965The Beatles får en guldplade for singlen Yesterday.
  1968Ved OL i Mexiko vinder amerikaneren Dick Fosbury vinder guld i højdespring med et spring på 2.24 meter. Han chokerer hele verden med sin specielle springteknik, hvor han vender ryggen mod overliggeren, det såkaldte "Fosbury Flop", som i dag anvendes af alle højdespringere.
  1968Jackie Kennedy, præsident Kennedys enke, indgår ægteskab med Aristotle Onassis. Det sker på den privatejede ø Skorpios.
  1971Den vesttyske forbundskansler Willy Brandt tildeles Nobels fredspris.
  1972Den danske skuespiller Keld Markuslund dør, 51 år gammel. Han huskes måske bedst som Thummelumsen i Gustav Wieds Livsens Ondskab. Han medvirkede i 22 danske spillefilm.
  1973Operahuset i SidneyOperahuset i Sidney bliver officielt åbnet af dronning Elisabeth. Arkitekten til det enestående bygningsværk, danskeren Jørn Utzon, er ikke med til indvielsen, da han i 1966 kom på kant med regeringen. Projektet blev fuldført af australske arkitekter og konstruktører. Los Angeles Times skrev således: "Dette må ubestrideligt være det mest innovativem det mest dristige, det mest dramatiske og på mange måder det mest smukke hjem, der er bygget for skønsang og relaterede muser i den moderne tid".
  1975Tusindvis af tons fisk overhældes med rød maling, da den ikke kan indbringe EF's mindstepris på auktion.
  1982FBI arresterer millionæren og bilfabrikanten John deLorean oh sigter ham for millionhandel med kokain.
  1984Kinas kommunistiske styre gør op med Mao-tiden og vedtager vidtgående liberaliseringer af handel og industri.
  1987Sammenbrud på Wall Street, største kursfald siden oktobet 1929. Aktiekursen på Wall Street falder med 22%, mere end i 1929.
  1991Jacob Haugaard spenderer øl og pølser i Ridehuset i Århus på sine vælgere for statstilskuddet til Sammenslutningen af Bevidst Arbejdssky Elementer.
  1994Den amerikanske skuespiller Burt Lancaster dør, 80 år gammel.
  1997Tidligere borgmester i Århus (og min gamle skolelærer), Thorkild Simonsen bliver ny indenrigsminister.
  1999Dronning Margrethe indvier sammen med statsoverhovederne for Sverige, Norge, Finland og Island det nye nordiske ambassadekompleks i Berlin.
  2003Jørn UtzonOperahuset i Sidney fejrer sin 30 års fødselsdag. Arkitekten Jørn Utzon er ikke med til indvielsen, da han i 1966 kom på kant med regeringen. Med sine hvide, udspilede sejl ved indsejlingen til Sydneys havnefront er det blevet Australiens vartegn. Det er beklædt med mere end 1 million svenske Höganäss kakler, som skifter farve over døgnet, når det rammes af den strålende sol på dens vandring over himlen. På trods af uoverensstemmelserne indvilligede Utzon i 1999 i sammen med sønnen Jan og den australske arkitekt Richard Johnson at medvirke til en tiltrængt modernisering af bygningens indre. Et arbejde, som endnu pågår.
Denne service leveres i samarbejde med Søren Sørensen
NYHEDSBREV
Modtag dit ugehoroskop hver uge og vind flotte gavekort
Føj til foretrukne Føj til fortrukne